2006-07-10

Paj med mangold och fetaost

Mums! Ikväll lagade jag mina första pajer med mangold. Jag använde den som "spenat" i ett recept på grekisk "Tiropita"(fårostpaj)


Mangold och fetapaj
500 g filodeg
300 g fetaost
färsk mangold
gul lök
3 ägg
2 msk ströbröd
2 dl olivolja
2 dl mjölk
persilja
salt
Alla mått i receptet är ungefärliga, man tar lite efter behag!

Hacka löken och stek den mjuk i lite olja.

Skölj mangold, skär bort de grövre stjälkarna och strimla brett. Lägg i pannan och fräs ihop med löken, persiljan och mera olja .
Smula ner fetaosten i en bunke, blanda ner spenatröran, ströbröd och 2 ägg.

Angående filodegen: när man tinat den, öppnat paketet och sett hur många ark det finns kan man räkna ut hur många man ska ta under respektive över fyllningen.
Jag brukar göra två pajformar av det här receptet så då blir det en fjärdedel av arken, ca 4 st, under fyllningen och lika många ovanför. Degen torkar lätt så man kan täcka den med en (fuktig) handduk medan man gör de andra momenten.

Pensla pajformen med olja, lägg på första arket filodeg och pensla det med olja och mjölk. Man behöver inte "passa in" degen i formen utan det går bra att skrynkla ner den
lite hur som helst! Lägg på nästa och pensla igen med mjölk och olja osv tills det är dags för fyllningen. Lägg på fyllning och bred ut, fortsätt sedan med ett ark i taget + olja och mjölk tills degen är slut. Skär med en vass kniv genom degen, som "tårtbitar",
häll över en extra skvätt mjölk och pensla med ägg.

Grädda i 175¤, nedre delen av ugnen 30-40 min
tills pajen fått fin färg och blivit frasig uppepå.

Vi brukar äta den ihop med sk. turkisk youghurt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar